Om samlingen

Skrevet af Steen Kaargaard Nielsen, avisdokumentation mm. af Henrik Engelbrecht, 2010

Rubensamlingen talte på et tidspunkt sandsynligvis mere end 500 unikke valser. Statsbiblioteket har ca. 150 af disse valser, og hvad der er sket med resten ved vi ikke. Grunden til at Danmark idag har en af verdens ældste og bredeste lydsamlinger skyldes Generalkonsul Ruben og hans møde med Edisons fonograf.

Edison Fonograph-Compagniet i København
De tidligst bevarede danske lydoptagelser blev foretaget af generalkonsul Gottfried Ruben i 1890’erne. Fra 1889 fungerede han som generalagent i hele Skandinavien for Edisons nye forbedrede fonograf og etablerede sammen med kompagnonen, optiker Cornelius Knudsen, firmaet Edisons Fonograph-Compagniet i København. I forbindelse med denne kommercielle udnyttelse af fonografen, som mod betaling blev demonstreret for publikum, forestod firmaet en løbende produktion af nye lokale indspilninger på voks-valser. Og ved Rubens død i 1897 talte produktionen sandsynligvis mere end 500 unikke valser, hver med en varighed på typisk 2-3 minutter. De fleste valser er efter al sandsynlighed gået tabt. De, der er tilbage, betegnes Ruben-samlingen og omfatter ca. 150 valser. Af de 150 valser er nogle få dog præ-indspillede amerikanske Edison-valser, som supplerede Rubens egne optagelser. 

Generalkonsul Rubens egen levnedsbeskrivelse til Ordenskapitlet
Visen om fonografen
Det skrev aviserne om fonografen og Ruben

Soundtrack til 1890’ernes København
Selv i sin nuværende reducerede form udgør samlingen  – også på verdensplan – en uvurderlig lydhistorisk dokumentation, der giver os et vidunderligt broget soundtrack til en hidtil fuldstændig forstummet æra i dansk kulturhistorie, musik- og kulturlivet i 1890’ernes København. Her findes optagelser med

 • skuespillere fra Det Kongelige Teater, bl.a. Olaf og Emil Poulsen, i det dramatiske kernerepertoire, som Nationalscenen endnu havde eneret på at opføre, fx Holberg, Oehlenschläger og Ibsen.
 • operasangere fra Det Kongelige Teater, bl.a. Peder Schram og Augusta Lütken, i et internationalt repertoire, inklusive operaarier af Mozart, Verdi og Gounod.
 • skuespillere fra Dagmarteatret, Casino og Folketeatret i et stort udvalg af datidens aktuelle vaudeville-forestillinger.
 • revyskuespillere fra Nørrebro Teater, heriblandt William Gerner og Frederik Jensen.
 • danske, svenske og norske sangere i et nordisk sangrepertoire, inkl. Lange-Müller og Grieg.
 • recitation og oplæsning af bl.a. H.C. Andersens ‘Det er ganske vist’.
 • marcher og anden militærmusik med bl.a. Ingeniørregimentets Musikkorps, som også giver os den tidligste indspilning af kongesangen ‘Kong Christian stod ved højen mast’.
 • diverse solo-instrumentalister i et meget blandet aktuelt repertoire, fx musiker-originalen Jydepeter og brødrene Variali fra det frederikbergske forlystelsesetablissement Sommerlyst.

Mange af disse optagelser udgør kunstnernes eneste indspilninger, og hvad teaterrepertoiret angår, er der i adskillige tilfælde tale om såkaldte creator’s records med de skuespillere eller sangere, som skabte partiet eller karakteren.

Udfordring af datere og identificere valserne
Den nøjagtige datering af optagelserne er i sig selv en udfordring på grund af valsernes mangelfulde annotering i form af kortfattede etiketter, men enkelte valser indeholder talte annonceringer med blandt andet præcise datoangivelser, med en klar overvægt af året 1894. I en del tilfælde er også identifikation af optagelsernes indhold endnu uafklaret, da valser er blevet ombyttet eller etiketter er forsvundet.

Levendegjort kulturhistorie
Med en alder på op til 120 år(!) er det forventeligt, at de skrøbelige voksvalsers bevaringsstand har nået et kritisk stade. Bortset fra at optage- og dermed gengivelseskvaliteten i sig selv er varierende, da anvendelsen af den nye teknologi ikke altid var optimal, har tidens tand reduceret nogle af valserne til næsten ren støj eller nærmest umuliggjort afspilning. Selv den nyeste teknologi inden for lydrestaurering kommer her til kort. Omvendt indeholder samlingen eksempler på valser, hvis støjsvage og realistiske gengivelse af fx klaver og tale er overraskende detaljerede og ‘nærværende’. Når valserne lyder bedst, skaber lydmediet nærmest illusionen om, at man som lytter træder ind i en levendegjort kulturhistorie – blot en af samlingens mange uvurderlige kvaliteter!

Responses

 1. Kære Ole Bisbjerg!
  Mange tak for oplysningerne omkring Ruben’s valsesamling.
  Jeg kunne tænke mig at se en fortegnelse over alle valserne, for at kende hvilke kunstnere der er blevet optaget. Kan det mon lade sig gøre?
  Hegermann-Lindencrone overspillede en gang i 30’erne nogle af valserne. Det var Peter Scramm, Augusta Lütken og Niels Juel Simonsen. Pladen var en 30cm Polyphon Kultur 1/2. Måske blev der udgivet andre? Jeg véd det ikke.
  På forhånd mange tak.
  Venlig hilsen Erik

  • Kære Erik Høst

   Beklager det sene svar. Statsbiblioteket forventer at tilgængeliggøre Ruben-valserne i løbet af 2012, og i den forbindelse bliver det også muligt at få et overblik over hvilke kunstnere, der er blevet optaget.

   Mvh,
   Maria

 2. hej Bisgård – du har sendt mig en cd med nogle rubenvalser og .. jeg må sige du skal virkelig høre efter og koncenrere dig for at høre de ord der bliver sunget – men spændende er det at høre, når endelig det kan lade sig gøre, hvordan sproget har forandret sig. Nu ved jeg godt at kunstnerne blev bedt om at tale meget tydeligt ind i tragten for at få stemmen så tilfredsstillende med på rullerne . Men alligevel sjovt at høre. Jeg har kun de 78’ere vi kender – ønsker mig en rigtig fonograf – men de der findes koster jo!! Ældste indspilning jeg har er fra 1904 og jeg har en fil Lenco grammofon med konisk hastighed til at spille mine ca. 600 78’ere med en god bred diamantnål der “rigtig går i dybden” i rillerne. En superfin Maranz forstærker fra 1974 sørger for at for meget skrat og rummel bliver sorteret fra.
  En fin original lakplade er trods alt bedre end den samme du finder på computeren.

  Hilsen ,Allan i Hillerød


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: