Posted by: Maria | april 22, 2010

Danske toner igen på svensk radio

Det svenske radioprogram Mitt i Musiken har igen taget Ruben-samlingen op og set nærmere på valsen med den svenske nationalsang.

Reporteren Eric Öbo har taget et dyk ned i historien bag valsen, der rummer en indspilning med “Du gamla, du friska”. I radioindslaget kan man få mere at vide om sanger og guldsmed August Stitz og sangens historie.

Læs og lyt her: http://sverigesradio.se/sida/arkiv.aspx?programid=3358&artikel=3594152&date=2010-04-01.

Posted by: Maria | april 6, 2010

Ruben-samlingen i Harddisken, P1

Studerende fra Københavns Universitet har produceret en række indslag til Harddisken på P1 om musikteknologiens historie. Programmet, der blev sendt d. 31. marts 2010, fortæller også historien om Ruben-samlingen. Indslaget er det første i programmet, og der bliver lagt vægt på historien om Ruben, fonografens modtagelse i Danmark og ikke mindst optagelsen med Peter Schram. Vi er glade for, at samlingen har så bred interesse, og at endnu flere nu får mulighed for at høre om den særlige samling og historien bag.

Indslaget er produceret af Tine Møller, Sidsel B. Hjuler og Luise N. Schärfe.
Læs og hør mere på DR’s hjemmeside: http://www.dr.dk/harddisken/.

Rubensamlingen er nået til Sverige! Den unikke lyd i samlingen er ikke kun en dansk kulturskat, men også svensk. På en af valserne kan man nemlig høre August Stietz/Stitz synge den svenske nationalsang “Du gamla, du fria”. Det er en af de ældste optagelser af sangen.

Statsbiblioteket har lånt lydfilen med “Du gamla, du fria” til Historiske Museet, der fra d. 29 maj starter en stor udstilling om Sveriges historie. Udstillingen er allerede startet online, og det er også på udstillingens weblog, man i første omgang kan høre valsen. 

Nyheden om valsen og den gamle optagelse har også bredt sig til den svenske presse, hvilket man kan følge med i på udstillingens blog:
http://blogg.historiska.se/sverigeshistoria

Posted by: Maria | januar 5, 2010

En skattekiste med danske lydoptagelser

Nationalbiblioteket på Statsbiblioteket rummer omkring 150.000 danske lydoptagelser på lakplader, vinyl, kassettebånd, fonograf/voksvalser m.m. En af de helt store udfodringer er at sikre, at lyden ikke forsvinder i takt med at mediet (bånd, valser m.m.) går til. Det er en kamp mod uret. En af de samlinger, der har været i farezonen, er Ruben-samlingen, som blev digitaliseret i slutningen af 2007.

Læs mere om Nationalbiblioteket, udvalgte samlinger og interviews med medarbejdere på Statsbiblioteket i JP Århus. Artiklen, der blev bragt d. 21/12 2009 findes online på aarhus.dk’s hjemmeside: http://www.aarhus.dk/default.asp?Id=275&LcId=da&AjrDcmntId=16081&AjrThmId=0&AjrThmPg=0

JP Århus har interviewet Steen Kaargaard Nielsen, lektor ved afdelingen for musikvidenskab på Aarhus Universitet, angående Ruben-samlingen. I artiklen kommer Steen Kaargaard bl.a. omkring visse valsers “frapperende gode lyd”, optagelsen af en russisk sang, der måske/måske fremføres den russike zar, og arbejdet med at identificere indhold på valserne.

Artiklen er fra d. 22/12 2009 og kan læses på aarhus.dk’s hjemmeside: http://www.aarhus.dk/default.asp?Id=251&AjrDcmntId=16113.

Vi har lagt en video ud på YouTube, hvor Steen Kaargaard Nielsen, forsker fra Institut for Musikvidenskab, Aarhus Universitet præsenterer Ruben-samlingen. Steen fortæller kort om samlingens unikke karakter og et par af de udfordringer, der er i et projekt som dette. I videoen gives der også smagsprøver på et par af de voksvalser, der findes i samlingen.

Videoen er lavet i forbindelse med UNESCOs dag for AV-kulturarvsmateriale d. 27. oktober 2009. På UNESCOs side findes der en oversigt over bidragsyderne i forbindelse med markeringen af AV-kulturarvsmateriale:
http://www.iasa-web.org/about_unesco.asp.

Kategorier