Brødrene Variali

Skrevet af Steen Kaargaard Nielsen, 2010

Tidens populære dansemusik
Rubensamlingen”Le Touvette Polka, firehændigt, spillet af brødrene Variali på Ehlertsflyglet d. 19. juli 1894. God aften.”

Denne præcise og detaljerede slutannoncering sætter punktum for et af Rubensamlingens mest sprudlende musikalske indslag med tidens populære dansemusik – en livlig polka i salonudgave. Kompositionens titel, som her er gengivet efter den originale etiket, udtales på annonceringen snarere som “Les Trouvettes”. Begge versioner peger dog på fransk oprindelse, men det har hidtil ikke været muligt at identificere kompositionen og bestemme komponisten.

Brødrene Variali spillede på Sommerlyst
Det dansk-producerede Ehlert-flygel trakteres af Dominico og Florindo Variali, to romerske brødre, der gjorde musikerkarriere i København, Dominico primært som violinist og Florindo som pianist. Ifølge den jyske musiker Jydepeters erindringer, spillede brødrene mange år på det frederiksbergske traktør- og forlystelsessted Sommerlyst, i dag Aveny-teatret.

Teaterhistorikeren Robert Neiiendam beskriver stedet og dets publikum: “Haven var en primitiv udgave af Carstensens Tivoli; hovedbygningen, hvor teatret findes, blev rejst ca. 1855 efter tegning af Casinos arkitekt H.C. Stilling. Nogle år senere blev salen “paany decoreret” og anvendt til musikalske Soiréer. […] Det var et familiepublikum med bedsteborgerlig tone, som efter aftenture i Frederiksberg Have eller Søndermarken omkring århundredeskiftet holdt af at drikke te på Sommerlyst og lytte til brødrene Varialis violin- og klaverspil”*. En tredje bror, Raffaele Variali, optrådte på nabo-etablissementet, Alléenberg, med sit glasspil.

 

Hør to forskellige versioner af optagelsen med brødrene Variali
Hør den digitale version af valsen med brødrene uden bearbejdning (støjreduktion m.m.).

Version 1

Version 2
Hør den digitale version af valsen efter reduktion af støj og tilpasning af hastighed.

5 valser i samlingen med de romerske brødre
I alt er bevaret fem valser med brødrene, de øvrige fire som violin- og klaverduo, og sikkert alle optaget på samme sommerdag i 1894. Disse optagelser er musikalsk og lydmæssigt blandt samlingens mest vellykkede.

*Robert Neiiendam: “Forlystelsernes allé. De frederiksbergske teatres historie, Historisk-topografisk Selskab for Frederiksberg 1958, s. 197.

Reklamer

Responses

 1. Hej! Skulle polkan möjligen kunna vara identisk med
  14. Le Réveille de la Fauvette, Polka ……………………………. ” Waucampt
  spelad i Hudiksvall 1888 den 14 juli av en blåsoktett från Kalmar regemente under ledning av G. F. Lundin?
  Jag har inte kunnat undersöka det, men ksnke kan namnet vara en ledtråd.
  Ann-Marie Nilsson

  • Kære Ann-Marie Nilsson

   Undskyld det sene svar! Jeg har først i dag set dit indlæg, og gik straks i gang med at bruge din ledetråd – ordet ‘Fauvette’. At der skulle være tale om en form for imitation af en fuglestemme, nemlig løvsangeren, tænkte jeg umiddelbart gav god mening. Og BINGO! Efter nogle timers søgen på internettet viste det sig, at der er tale om en komposition af Narcisse Bousquet med titlen “Les Fauvettes”. Du kan bl.a. finde et nodetryk på Library of Congress. Så mange tak for tippet!

   Bedste hilsner

   Steen Kaargaard Nielsen


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: