Den første indspilning med Mozart

Skrevet af Ole Bisbjerg, 2010

Peter Nikolaj Schram (1819-1895), dansk basbaryton, er uden tvivl den allerførste i musikhistorien som indspillede Mozart.  Indspilningen foregik sandsynligvis hjemme hos Edisons skandinaviske repræsentant, konsul Gottfried M. Ruben.  Ruben-samlingenPeter Schram indsang nogle fraser fra 2 arier fra 1. akt af ”Don Juan” på bløde voksvalser. Selve dateringen kan vi ikke komme nærmere, end at den må have fundet sted i perioden september 1889, hvor fonografen kom til landet, og 1895, hvor Peter Schram døde.

Peter Schram betragtes som en af de allerstørste danske sangere i 1800-tallet og havde en karriere på Det Kgl. Teater, der strakte sig fra 1841 næsten helt frem til hans død i 1895. Rollen som ”Leporello” var Peter Schrams glansrolle på Det Kgl. Teater igennem en menneskealder. Det Kgl. Teater fejrede ham med en gallaforestilling af netop ”Don Juan” i september 1889.

Allerede tretten år gammel var Peder Schram elev hos sangeren Giuseppe Siboni, der i 1819 stiftede det første private konservatorium i København. Senere i karrieren var Schram sanger ved operaerne i Wien og Prag og var således vokset op med de allerførste Mozart sangere.

Ruben-samlingenSelve fortolkningen på fonografvalsen er bemærkelsesværdig. Schram synger næsten præcist, som der står i noderne – altså uden legato og lange linjer, som nutidens lyttere er vant til. Men med mange forsiringer og udsmykninger, som datidens fortolkning foreskrev.  Nyere forskning tyder på, at datidens sangere brugte stemmemasker, der svarede til deres karakter i operaen. På den baggrund er Peter Schrams ”jordnære” portræt af Leporello sandsynligvis også typisk for fremstillingen af det tjenende folk.

Med Schrams historie kan vi desuden gætte på, at vi er meget tæt på den Mozart fortolkning, som komponisten selv var vant til at høre.

Indhold på valsen
Peter Schram som tjeneren Leporello i Mozarts Don Juan, KV 527:
‘Sjælden penge’ (‘Notte e giorno faticar’) & Listearien (‘Madamina, il catalogo è questo’), begge 1. akt
Indspillet i perioden 1889-1995.

Hør to forskellige versioner af optagelsen med Peter Schram

Version 1
Hør den digitale version af valsen med Peter Schram uden bearbejdning (støjreduktion m.m.). 

Version 2
Hør den digitale version af valsen med Peter Schram efter reduktion af støj og tilpasning af hastighed.

Reklamer

Responses

  1. Der er ganske meget mere at sige om denne valse. Efter traditionen blev den optaget på Peter Schrams 70-års fødselsdag altså i 1889. Der er navnlig èn forsiring, som er interssant, for den genfindes på en valse med en anden elev af Manuel Garcia, også i “Notte… ” og den høres også på grammofonplader med Simonsen og Nissen. Der er tale om en gammel Buffo-tradition.

  2. Interessant at høre den yderligere rensede version her ved arrangementet i marts 14. Det er meget fint, at der arbejdes så meget med Rubens-valserne.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: